Watchful Attendance

nieuwe term binnen de verloskunde

6 June, 2020

Binnen de geboortezorg wordt hard gewerkt aan meer aandacht voor de behoeften van de zwangere. ‘Client centraal’

Op 1 juni heeft Ank de Jonge, Hoogleraar Verloskunde, een nieuwe term geïntroduceerd namelijk:

‘Watchful Attendance’ :Attendance —> erbij zijn met aandacht en Watchful —> opletten wat er gebeurd, zonder te handelen.

Binnen de verloskunde zorg ligt de nadruk vaak op medisch ingrijpen. Dit komt voort uit het idee dat medisch ingrijpen beter zo zijn dan de natuur zijn gang laten gaan, maar ook omdat medisch ingrijpen meetbaar is en aandacht of tijd minder duidelijke begrippen zijn. Daarnaast is de vergoeding van verloskundige zorg vooral opgebouwd uit medisch handelen en niet uit aandacht en tijd bieden aan de zwangere of barende vrouw.

Uit onderzoek blijkt het belang dat tijd voor de zwangere wel degelijk zorgt voor betere uitkomsten. Zo zorgt aandacht voor de zwangere en barende vrouw en zorg door de zelfde zorgverleners voor minder vroeggeboorte, minder medisch ingrijpen en meer tevredenheid van zwangere vrouwen. Op termijn zal het zelfs kostenbesparend zijn.

Om de zorg te veranderen zal jaren kosten maar het is al een stap dat het belang van aandacht voor de zwangere tijdens de bevalling erkend wordt en dat er nu een term voor is. Belangrijk is dat deze term in de zorg gebruikt gaat worden. Dan worden de voordelen meetbaar en het belang duidelijk. Dan is het straks net zo normaal om als barende vrouw om Watchful Attendance te vragen als dat het is om pijnstilling te vragen.