Zwangerschapsmisselijkheid

Beste aanstaande mama’s; ik neem gemakshalve aan dat als je op mijn website komt, dat je zwanger bent of dat je een zwangerschapswens hebt! Mocht je zwanger zijn, gefeliciteerd. Leuk dat je mijn website bezoekt. Zoals je op mijn site kunt zien, ben ik kort geleden gestart met Antje Machen Zwangerschapsadvies. Vandaag begin ik met mijn eerste wekelijkse blog. In elke blog zal ik een onderwerp nemen over zwangerschap, bevallen of het kraambed. Omdat dit de eerste blog is heb ik gekozen voor een onderwerp dat al vroeg in de zwangerschap aanwezig kan zijn: MISSELIJKHEID.

15 May, 2020

Beste aanstaande mama’s; ik neem gemakshalve aan dat als je op mijn website komt, dat je zwanger bent of dat je een zwangerschapswens hebt!

Mocht je zwanger zijn, gefeliciteerd. Leuk dat je mijn website bezoekt. Zoals je op mijn site kunt zien, ben ik kort geleden gestart met Antje Machen Zwangerschapsadvies.

Vandaag begin ik met mijn eerste wekelijkse blog. In elke blog zal ik een onderwerp nemen over zwangerschap, bevallen of het kraambed.

Omdat dit de eerste blog is heb ik gekozen voor een onderwerp dat al vroeg in de zwangerschap aanwezig kan zijn: MISSELIJKHEID.

Sommige vrouwen zijn tijdens de zwangerschap niet alleen ’s ochtends misselijk, maar zelfs de hele dag. Het kan verergerd worden door stress, bepaalde geurtjes of vermoeidheid. Meestal beginnen de klachten rond 6 weken, met een hoogtepunt rond 8-9 weken. Vaak verdwijnen de klachten rond 14-16 weken. Soms kan het echter langer aanhouden.


Wat kan je eraan doen?

*Eet een half uur voordat je naar bed gaat een eiwitrijke snack zodat de bloedsuikerspiegel 's nachts niet te laag wordt.

*Sta ’s morgens langzaam op en neem de tijd.

*Eet alvast iets lichts in bed, bijvoorbeeld een cracker of kaakje, met een kopje thee en sta dan op.

*Eet regelmatig kleine porties over de dag verdeeld.

*Geef toe aan je vermoeidheid.

*Drink voldoende.

Waar komt het door:

De misselijkheid wordt veroorzaakt door een verandering in je hormoonhuishouding. Met name door het zwangerschaps hormoon hCG.

Wanneer bel je de verloskundige? 

  • Bij aanhoudend spugen.
  • Wanneer voldoende drinken niet lukt.
  • Waneer je weinig plast en/of je urine erg donker is.

*Wanneer je meer dan 5% van je gewicht verliest dat je had voor je zwangerschap. Bijvoorbeeld: je woog 70 kilo voor je zwangerschap en nu 66,5 kilo. Dan ben je dus 5% afgevallen.


Wat dan?

Als het spugen te lang aanhoudt dan krijg je uitdrogingsverschijnselen. Je krijgt dan dan medicatie om de misselijkheid en het spugen te verminderen. Hier kun je erg moe en suf van worden. Als ook de medicatie niet voldoende helpt, dan wordt je naar het ziekenhuis doorgestuurd en krijg je vocht toegediend. Dit ziektebeeld word ook wel hyperemesis gravidarum genoemd.

De komende weken zal ik nog een aantal onderwerpen met betrekking tot voeding bespreken. Wil je hier nu al meer over lezen? Het Voedingscentrum geeft uitgebreide informatie voeding tijdens de zwangerschap.

https://www.voedingscentrum.nl/nl/zwanger-en-kind/zwanger/wat-kan-ik-wel-en-niet-eten-tijdens-mijn-zwangerschap-.aspx (https://www.voedingscentrum.nl/nl/zwanger-en-kind/zwanger/wat-kan-ik-wel-en-niet-eten-tijdens-mijn-zwangerschap-.aspx)

Daarnaast hebben ze ook een app ontwikkeld AppZwangerHap.