voeding tijdens de zwangerschap

Vandaag mijn derde en laatste blog over voeding. Vanaf volgende week zal ik een aantal blogs schrijven over zwangerschapgerelateerde klachten. Voor deze blog heb ik gekozen voor voeding in het algemeen. Wat is een gezond voedingspatroon tijdens de zwangerschap, wat mag je niet eten en hoeveel kom je ongeveer aan tijdens de zwangerschap.

2 June, 2020

Beste aanstaande mama’s, Ik neem gemakshalve aan dat als je op mijn website komt, dat je zwanger bent of dat je een zwangerschapswens hebt!

Mocht je zwanger zijn, gefeliciteerd! Leuk dat je mijn website bezoekt.

Vandaag mijn derde en laatste blog over voeding. Vanaf volgende week zal ik een aantal blogs schrijven over zwangerschapgerelateerde klachten. Voor deze blog heb ik gekozen voor voeding in het algemeen.

Wat is een gezond voedingspatroon tijdens de zwangerschap, wat mag je niet eten en hoeveel kom je ongeveer aan tijdens de zwangerschap.


Gezond voedingspatroon tijdens de zwangerschap:

Je wilt het beste voor je baby, je wil dat de baby goed groeit en alle stoffen binnenkrijgt die de baby nodig heeft. Maar hoe dan? De meesten van jullie zullen vast weten dat je niet voor twee moet eten, maar afvallen tijdens de zwangerschap wordt ook afgeraden.


Wat heb je nodig:

Allereerst, drink voldoende. Zeker 1,5 tot 2 liter per dag. Het beste is om water of thee te drinken en één glas zuivel per dag. Kijk uit met frisdranken. In het bijzonder cola, omdat dit naast suiker ook veel cafeïne bevat. Vocht is belangrijk om je lichaamstemperatuur op peil te houden en voor voldoende vochttransport naar je baby. Voor voldoende energie heb je koolhydraten nodig. Eet ongeveer 4 sneetjes brood en pasta, rijst of aardappels ter grote van een vuist per dag. Kies voor volkoren producten voor een voller gevoel en een goede stoelgang tijdens de zwangerschap. Groenten en fruit heb je nodig voor goede weerstand. Bij je baby helpt groente en fruit bij de vorming van de hersenen en het zenuwstelsel. Het advies is twee stuks fruit en twee vuisten groenten per dag te eten. Dit is ook belangrijk voor je vitaminehuishouding. Vind je het lastig om voldoende groenten te eten? Doe dan plakjes komkommer, tomaat of avocado op je brood. Zorg dat je ongeveer 150-175 gram zuivel, vis en vlees per dag binnenkrijgt voor de aanmaak van organen, botten en spieren bij je baby.

Met welke voeding moet je uitkijken:

In het algemeen geldt; eet geen rauwe producten, hier kunnen bacteriën in zitten waar jij ziek van kan worden en waardoor aangeboren afwijkingen kunnen ontstaan of waardoor bijvoorbeeld vroeggeboorte kan ontstaan. Kijk in het bijzonder uit met rauwe melk, rauwe kaas en rauwe eieren. Eet ook geen rauwe of gerookte vis. Was groente en fruit en eet geen voorverpakte salades.

Daarnaast geldt:

  • Roofvissen zoals zwaardvis, haai en tonijn (ook niet uit blik of gerookt)—> hier kunnen giftige stoffen in zitten.
  • Lever, leverworst of leverpaté —> vanwege het risico op teveel vitamine A.
  • Kijk uit met cafeïne —> 1 kopje koffie per dag en geen cola
  • Geen overmatig gebruik van keukenkruiden.
  • Maximaal 2-3 dropjes per dag vanwege de kans op hoge bloeddruk.

Twijfel je over een bepaald product? Gebruik dan de App ZwangerHap ontwikkeld door het Voedingscentrum.

Afvallen en aankomen tijdens de zwangerschap:

Als je zwanger bent, eet je voor jezelf én voor je baby. Maar toch hoef je niet 2 keer zoveel te eten. Want je lichaam neemt sommige voedingsstoffen beter op als je zwanger bent en gaat er efficiënter mee om. Je lichaam verbruikt iets meer energie omdat de baby moet groeien, maar aan het einde van je zwangerschap beweeg je vaak minder. Het komt er op neer dat je ongeveer evenveel kunt eten als voor je zwangerschap. Tijdens je zwangerschap komen vrouwen gemiddeld 10-15 kilo aan.

Die 10-15 kilo zit in: 3,5 kilo voor de baby, 2 kilo vruchtwater, 1,5 kilo placenta en baarmoeder, 0,5 kilo extra borstweefsel, 3 kilo extra vetweefsel.

Door goed te bewegen en gevarieerd te eten voorkom je dat je teveel aankomt. Te veel aankomen in de zwangerschap betekend dat je die kilo’s later weer kwijt moet raken. Ook kan het leiden tot een grotere baby of zelf suikerziekte. Beweeg ten minste 2,5 uur per week. Lopen, fietsen en zwemmen zijn goede activiteiten. Je kunt je ook aanmelden voor een zwangerschapssport groep zoals yoga of zwemmen. Dan ontmoet je gelijk andere zwangere vrouwen.

Ga tijdens je zwangerschap niet afvallen. Je hebt voedingsstoffen nodig om de baby te laten groeien. Afvallen tijdens de zwangerschap kan leiden tot ernstige vermoeidheid en een groeiachterstand van de baby. Mocht je in het begin veel overgeven en maak je je zorgen of je kindje voldoende binnen krijgt? Over het algemeen geldt dat een baby in ontwikkeling binnenkrijgt wat die nodig heeft. Zorg dat wat je eet wel voedingsrijk is en probeer te blijven drinken, vocht is het belangrijkste.

Weet jij nu alles over voeding? Doe de quiz: https://www.voedingscentrum.nl/nl/zwanger-en-kind/zwanger.aspx

Het voedingscentrum heeft een aantal dagmenu’s samengesteld, ter inspiratie: https://www.voedingscentrum.nl/nl/zwanger-en-kind/zwanger/dagmenu-s-voor-tijdens-de-zwangerschap.aspx

Bronnen:

https://www.voedingscentrum.nl/nl/zwanger-en-kind/zwanger.aspx

https://www.voedingscentrum.nl/nl/zwanger-en-kind/zwanger/gezond-eten-tijdens-de-zwangerschap.aspx

https://www.voedingscentrum.nl/nl/zwanger-en-kind/zwanger/gezond-gewicht-en-zwangerschap.aspx