seksualiteit

Mag je eigenlijk wel seks hebben in de zwangerschap? Het antwoord is ja, je mag gewoon gemeenschap hebben tijdens de zwangerschap.

15 September, 2020

Seksualiteit in de zwangerschap en erna

Mag je eigenlijk wel seks hebben in de zwangerschap?

Het antwoord is ja, je mag gewoon gemeenschap hebben tijdens de zwangerschap. Voor sommige vrouwen voelt seksueel contact in de zwangerschap anders, door een betere doorbloeding van de vagina kan seksueel contact als intenser worden ervaren.

Vaak vinden juist de partners het spannend om seksueel contact te hebben in de zwangerschap. Mijn advies praat erover, en vindt samen een weg om elkaar lief te hebben in de zwangerschap.

Er zijn wel een paar situaties waarin je beter geen seksueel contact kunt hebben in de zwangerschap. Zoals een laagliggende placenta, of wanneer je last hebt of hebt gehad van vroegtijdige contracties.

Na de bevalling is er een periode waarin je alleen bezig bent met een gezin worden en je baby leren kennen. Maar er komt ook een punt dat je elkaar weer gaat vinden.

Weet dat jullie beide een nieuwe rol hebben gekregen en elkaar misschien opnieuw moeten ontdekken.

Zet er geen druk achter, en luister naar elkaar. Mocht je pijn ervaren bij seksueel contact na de bevalling. Blijf er niet mee zitten maar geef dit dan aan bij je verloskundige, huisarts of Gyneacoloog.

liefdevolle groet,

Antje Machen