rust en ontspanning

Het is belangrijk rustmomenten te creëren tijdens je dag en even stil te staan bij het moment. Je hoeft echt niet elke middag te gaan slapen, maar wachten met rust nemen tot je met verlof bent is ook niet verstandig.

17 June, 2020

Zwanger zijn is intensief.

En dan moeten de meeste zwangeren ook nog werken, het huishouden doen en misschien zelfs nog zorgen voor andere kinderen. Voor je het weet is er weer een dag, week of maand voorbij.

Het is belangrijk rustmomenten te creëren tijdens je dag en even stil te staan bij het moment. Je hoeft echt niet elke middag te gaan slapen, maar wachten met rust nemen tot je met verlof bent is ook niet verstandig.

Er zijn verschillende manieren om rust te vinden:

  • Zo kun je afspreken met vriendinnen, en bijkletsen.
  • Muziek op zetten en lekker bewegen. Dit is vooral leuk met andere kleine kinderen.
  • Een stukje wandelen of fietsen.
  • Neem echt de tijd voor dingen, maak een lekkere maaltijd of ga vol aandacht de was opvouwen.

Ervaar je echt spanning? Probeer dan ‘me-time’ te creëren:

  • Doe een korte meditatie-oefening —> ‘inzicht timer’ is een fijne app daarvoor. Die app heel toegankelijk en praktisch.
  • Of sluit je ogen en denk aan een mooie herinnering. Gebruik je zintuigen en bedenk hoe het daar voelde, rook en welke geluiden je hoorde.
  • Luister naar muziek of een luisterboek.
  • Komt de zelfde angst steeds terug? Bespreek het dan met je partner, moeder of zorgverlener. Schrijf het eerst voor jezelf op. Misschien kom je dan zelf al tot een mogelijk oplossing en het is dan makkelijk om het uit te leggen.
  • Doe een ademhalingsoefening; De ballonademhaling is daar erg goed voor. Sluit je ogen en concentreer je op je ademhaling. Daar word je rustiger van. Dit helpt ook goed als het lastig is om in slaap te vallen. op instagram en facebook staat een video van de ballonademhaling.


Samenvattend: Zwanger zijn is intensief. Als je zwanger bent, moet je goed voor jezelf zorgen en daar ook zeker van genieten. Voor je het weet is het voorbij. Vind je het lastig rust en ontspanning te vinden in je dagelijks leven?

Meld je dan aan voor mijn groepslessen. Een moment in de week stil staan bij je zwangerschap en je voorbereiden op de bevalling. Vanaf 2 Juli elke donderdagavond van 18:30-20:00, Locatie: Uniceflaan 1, Hellevoetsluis.

‘Ontspannen op weg naar een mooie zwangerschaps- en bevallingservaring’ Ben je zwanger en wil je meedoen? Stuur met dan een PM, mail of meld je aan via de website antjemachen.nl.


Ik zie ernaar uit je te ontmoeten!